Jag bara ÄLSKAR mitt morgon-kaffe!

Ja eller allt kaffe. Det är mysigt och avslappnande för mig. Men på senare tid har jag känt hjärtklappning och stress-symtom av kaffet. Jag vet inte hur länge, men säkert i flera år. Jag har blundat för det och bara fortsatt. Jag har nog inte heller reflekterat över det så värst mycket.

Men sedan satte jag in en kopparspiral för ca 2 år sedan och allt blev bara så mycket värre. Jag var stressad konstant, jag klarade inte av att höra höga ljud. Att ha folk hem på middag, vilket är det bästa jag vet, stressade mig något otroligt mycket. Jag blev yr, såg suddigt, fick extrem huvudvärk och klarade inte av att ta varken ett glas vin eller en kopp kaffe. Jag var extremt trött hela tiden, även om jag sov en massa. Jag hade pirrningar i benen och jag spelade upp låtar i huvudet i uppspeedat tempo så fort jag inte pratade med någon eller gjorde något annat. Jag tappade säkert hälften av mitt hår och kvalitén försämrades drastiskt. Jag hade så riklig mens att jag ibland inte ville gå utanför dörren och jag hade väldigt ont. Men jag ska inte babbla på om kopparspiralen just nu tänkte jag. Den förstörde i alla fall min hormonbalans något extremt mycket.

Jag har nu mer än ett år sedan uttaget fortfarande kvar vissa symtom men mår så mycket bättre. Jag följer Vulverinekoos på sociala medier och läser hennes blogg. Hon kan väldigt mycket om kvinnokroppen, hormoner och kvinnohälsa i allmänhet. Där har jag läst så många solskenshistorier från kvinnor som blivit gravida, fått en normal menscykel, blivit av med sin PMS och mkt mer bara genom att sluta med kaffet. Helt otroligt tycker jag. Så då vill jag såklart också prova det. Man ska gärna ge det två mensperioder, om man känner att man har problem med mensen, och då se hur olika dom blir. Jag har tex fortfarande väldigt ont vid min mens och blöder mycket. Det gjorde jag inte innan kopparspiralen. Jag är nyfiken på och se om det ändras. Första mensen, när man precis slutat kommer nog vara sig lik, men nästa hoppas jag på en förbättring. Jag hoppas även på att känna mindre stress i vardagen och att jag slutar tappa så mycket hår.

Informationen om koffein nedan skriver Vulverine om kaffe och vad det gör i kroppen, här kopplar hon ihop det med reproduktion. Men det är ju inte bra för någon och hon går in i det mycket mer än det jag skrivit nedan. Läs hennes fulla inlägg om kaffe här om du vill veta mer.

Från Vulverines inlägg om kaffe:

Effekterna av koffein är många, en av de främsta att det blockerar adenosin och stimulerar kortisol och adrenalin, dvs ditt stressystem.

Den uppiggande effekten kommer på bekostnad av övriga hormoner, eftersom kroppen är smart och väljer överlevnad framför fertilitet. Detta händer oavsett om faran är ett faktiskt grottlejon som jagar dig, eller om faran bara är fysiskt/psykiskt upplevd. Dina binjurar bryr sig inte om stressen kommer via en mysig fikakopp eller för att du har en tenta imorgon.

Kaffe/energidryck/svart te är med andra ord som att dricka flytande stress (även grönt eller vitt te och kakao i stora mängder). Att hamna i fight or flight-läge på daglig basis är inget bra utgångsläge för reproduktion.

Jag ska prova utan kaffe i 2 månader

Jag kände i alla fall efter att jag läst inlägget om kaffe och vad koffein gör för kroppen och hormonerna att jag vill prova att ta bort det helt under 2 månader. Jag vill i alla fall se och känna vad det kan göra för mig, om det gör något för mig. Jag kan ju faktiskt bara börja igen om det är så. eller hur? Är du med mig?