Vill du läka en magmuskeldelning är det så viktigt att börja lära sig att slappna av i bäckenbotten och i magen. En muskel som är konstant spänd blir tillslut svag och inaktiv. Det bästa sättet att bygga upp en muskel är att gå från helt avslappnat läge till full kontraktion. Det gäller alla kroppens muskler.

Det vanligaste problemet jag stöter på hos kvinnor som fött barn, i mitt jobb som personlig tränare och hälsocoach, är en spänd mage och bäckenbotten. Det är för många helt omöjligt att slappna av i magen och bäckenbotten när dom andas in, så som kroppen ska göra. Det är kanske inte så konstigt, med tanke på att föda barn är som ett trauma för kroppen. Efter trauman tenderar man till att spänna sig. Både kroppen och fåfängan man kanske bär på vill inte längre att magen ska stå ut eller att känslan av tyngd nedåt ska infinna sig. Men för att bygga upp magen igen, läka muskeldelningen och få kanske det där plattare utseendet man ändå vill uppnå så måste man börja med att slappna av.

Hur vet jag om jag har en spänd bäckenbotten och mage då?

Här kommer några tecken:

  • Du har svårt att ta fulla andetag som fyller hela magen och bäckenet
  • Du har problem att göra nummer två och/eller kissa
  • Du känner smärta vid sex
  • Du känner almän smärta och obehag i bäckenbotten, området mellan pubisben, svanskota och sittben
  • När du gör bäckenbottensträning så hittar du inte det där lyftet alla pratar om
  • Du läcker urin vid nysningar, tunga lyft och vid hopp

 

Hur kan jag lösa problemet?

Det är viktigt att börja slappna av helt vid inandning, genom dagen och med hjälp av bra övningar. Ett bra sätt att kolla om du spänner bäckenbotten just nu är att göra ett litet knip. Inte knipa allt vad du har utan lätt bara. Om du föreställer dig bäckenbotten som en blomma så när du kniper hårt är det en hård knopp och när du släpper så öppnas blomman. Så knip lite, sedan slappnar du av och känner blomman öppnas en aning. Där ska vi vara vid inandning. Det känns konstigt i början och an vill motverka detta, men börjar man slappna av så kan man sedan börja bygga upp.

Okej, magen då?? Den är också vanligt att man spänner, och det är så svårt att slappna av i den. Då ser man ju gravid ut igen, det vill man ju inte! För att man ska hitta rätt andetag och kunna slappna av i magen brukar det krävas en hel del övning. Man vill inte heller bara andas in med magen utan revbensbågar och rygg ska vidga sig samtidigt, så inte allt tryck hamnar på diastasen (magmuskeldelningen) eller nedåt bäckenbotten. Luften ska fördelas jämt i en så kallad 360 geraders andning.

Är du intresserad av att öva upp detta andetag och få en avslappnad mage och bäckenbotten så tycker jag du ska kolla in min instagram där jag visar 3 sköna övningar för avslappning tryck här