Jag tycker att livet ska levas, det är för kort för att utesluta tex mat och sötsaker som man gillar. Det kommer heller aldrig att hålla i det långa loppet, utan det blir en tillfällig period där vi bantar. Sedan går man upp allt igen och är tillbaka på ruta ett eller till och med värre.

Det finns dom som klarar av att äta exemplariskt och väga varenda liten kalori och göra bedömningar av allt dom stoppar i sig. Men ofta isolerar sig dessa personer, för i sociala sammanhang är det svårt att hålla denna disciplin. Vill man leva sitt liv fullt ut och värdesätter annat än just hur man ser ut i spegeln. Vill man gå på fester, umgås med vänner och familj och njuta av annat i livet så är inte denna vägen rätt väg.

Då är det bästa man kan göra att lära sig hur kroppen reagerar på olika mat och livsmedel, då innefattar även att lyssna på kroppen. Mår jag bra när jag ätit en hel godispåse, eller mår jag bara dåligt? Mår jag bättre om jag plockar ut de 7 bästa och godaste bitarna och äter bara dom? Börja skriva en matdagbok om du vill lära känna dig på djupet och hur maten påverkar dig. Varför äta en hel godispåse om jag mår dåligt? Börja också att ta aktiva val vilka sötsaker du vill äta och NJUT av det du faktiskt stoppar i dig. Ska man ”lyxa” med något som man själv anser är lite onyttigt så är det viktigt att just njuta. Ingen idé att sitta där efteråt och må dåligt. Klanka ned på sig själv och tänka att nu går jag upp 10 kg i vikt. Hjärnan är också så pass mäktig att den tror på det du säger om den och det blir en sanning. Du kan gå upp i vikt för att du intalar dig det hela tiden. Men det får bli ett annat inlägg 🙂

För det är faktiskt inte helt så enkelt som kalorier in och kalorier ut, som vi gärna vill tro. Kroppen reagerar alltså olika på hur vi har kombinerat vår måltid. Lägger man till massa grönsaker på tallriken så sänker man det glykemiska indexet på den mat som ligger där. Det betyder att kroppen tar upp maten långsammare och att blodsockret hålls på en stabilare nivå. Detta påverkar vikten och välmåendet positivt. Men apropå att kombinera mat rätt, så påverkar godis och sötsaker blodsockret MYCKET mindre om du ätit mat innan du äter ditt godis. Godis som man äter på tom mage påverkar blodsockret och det skjuts i höjden på en gång!!

Bra livsmedel som sänker blodsockret är tex: Citron, vinäger och grönsaker. Så ett bra sätt att minska GI’t i en portion är att ha mycket grönsaker till den, pressa en citron över eller häll på lite vinäger. Jag gör detta om vi så beställer hem pizza eller om jag lagar egen mat. Jag tar alltid en stor portion med sallad till med vinäger eller citron på. Då kan man äta pizza också, man orkar inte lika mycket samt att kroppen reagerar helt annorlunda på din pizza med massa sallad och grönsaker till den.

Sedan är det klart bra att tänka på att måltiderna man äter är för kaloririka om man vill gå ned i vikt eller helt enkelt må bra och hålla en balansrad vikt. Det jag har som tumregel när jag lagar mat hemma är att inte kombinera jätte feta livsmedel med massa kolhydrater. Är jag sugen på en fet sås till en köttbit tex, så gör jag rotfrukter i ugnen och en massa sallad. Vill jag äta en stor portion pata är köttfärsås ett bra tilläg med tomatbas. Eller jag älskar att koka upp finhackade tomater med lite olivolja och sedan ha i lite olika goa grönsaker. Perfekt som komplement till pasta.

Men slutligen vill jag ändå säga att det viktigaste är att lyssna på kroppen, må bra och leva livet så som du vill leva det. Vilken vikt man har är oviktigt, så länge man mår bra och känner sig hälsosam. Vi lever bare en gång vad jag vet och det livet tänker jag leva fullt ut. Jag tänker inte skapa massa onödiga och tråkiga förbud!

Älskar wook på fräscha råvaror