Jag är orolig över det jag ser på sociala medier idag, en sådan förvrängd och pressad bild av vad som är hälsosamt och hur ett lyckat liv ska se ut. Kvinnor och män pressar sig själva till bristningsgränsen vad gäller både kost och träning. Jag ser en värld där så många mår dåligt, trotts att ekonomin och förutsättningarna för att skapa en trygg vardag aldrig vart bättre. Vi matas med en skev bild av hur vi bör träna, vad som anses vara en lyckad karriär, hur vårt boende ska se ut och hur vi och våra barn måste äta och så vidare… Pressen på oss mammor framförallt känns orimligt stor.

Det måste vara fler än jag som känner att man inte kan leva upp till allt detta? Ska man verkligen se ut som en modell efter man fött barn? Är det rimligt att man ska göra karriär, men samtidigt hämta tidigt på dagis? Man ska ha tid att leka med barnen 1 timme om dagen. Man ska laga all mat från skratch. Hemmet ska vara kliniskt rent och möblemanget påkostat. Man bör åka i alla fall på 2 semestrar per år, ha barnen hemma hela sommaren och då även gärna hitta på något stimulerande och kul för barnen minst en gång om dagen.

Nä, jag tror faktiskt inte att det ovannämnda passar in på den stora massan. Men ändå känns det som alla andra lyckas leva så.

Det jag försöker uppnå med mina sociala medier och mitt jobb som PT och hälsocoach är att vi ska bli mer medvetna vad ”riktig” hälsa är – nåbar hälsa! Det är faktiskt inte hälsosamt att springa på gymmet 2 timmar varje dag och lyfta supertungt. Det stressar kroppen och bryter till slut ned oss. Det är heller inte hälsosamt att bara äta sallad eller aldrig äta kolhydrater eller fett. Kroppen behöver varierad kost och lagom rörelse. Sedan är det ju inte nyttigt för psyket att tro att man ska leva upp till alla krav som plötsligt verkar finnas som karriär samtidigt som man ska kunna vara världens bästa mamma. Förut var man ”bara” mamma. Jag tycker det är bra att kunna jobba och göra karriär om man vill, självklart. men balansen är då viktig. höjer man sin prestation och sina krav på ett plan så kommer dom behövas att dras ned på andra plan. Vi kan inte göra allt perfekt på en gång.

Så vad kan man göra om man bara vill leva och må bra? Dessa saker jobbar jag med och försöker påminna mina klienter om:

  • När det handlar om kosten, tänk inte på vad du ska utesluta och ta bort. Tänk istället på vad du kan lägga till! Sallad till varje måltid sänker GI:t och gör att blodsockret inte skjuter i höjden. Du har ett liv och du ska leva det och ha det bra. Man kan äta sötsaker och dricka vin, men börja lyssna på kroppen. Ät inte mer om du är mätt, mår du illa av för mkt sötsaker så ta bara lite grann. Detta är hållbart och du kommer märka skillnad på både hälsan och vågen.
  • När det kommer till träning, all rörelse är bra. Glöm alla fejkade nyheter där det sägs att går du inte minst i en timme så kan du strunta i det. Eller går du på gymmet mindre än 3 dagar i veckan kan du låta bli. Nä, all fysisk aktivitet gör skillnad. Gå 15 minuter, träna hemma i vardagsrummet en kvart, ta trapporna. När man börjar så och vänder sitt tänk, tackar sig själv för de ”små” ändringarna. Dels kommer känsla av att träna vändas till något kul och positivt när du inte hela tiden trycker ned dig själv. När du inte tänker att du borde tränat hårdare och längre, eller vad det kan vara. Samt att energin du får av den nya fysiska aktiviteten du tillför kommer antagligen göra att du vill röra på dig mer av bara farten.
  • Att aldrig ge barnen halvfabrikat och laga all mat från grunden är ju en bra tanke och är såklart bäst. Men det finns mkt korv idag som har hög kötthalt, även köttbullar. Välj de bättre alternativen och låt det vara så. Även här, tillför lite goda grönsaker. Mina gillar morots- och gurkstavar innan maten, som ett snack ?
  • Att leka varje dag med barnen är ju så kul, om man hinner och det inte bara stressar. Tänk på att dom. som ni, r trötta efter en hel dag på dagis. Lite TV medans du gör mat är inte hela världen. Vad gör vi när vi jobbat, hämtat barn, lagat mat, nattat barn – jo, vi varvar ofta ned framför TV’n vi med!

Så var snäll mot dig själv, var snäll mot din omgivning! Lev ditt liv och gör det du mår bra av. Vi lever bara en gång, vad vi vet, så se till att må bra!!